Expeditie Baruntse 2014 Nederlands

De Baruntse Expeditie

Trailer Baruntse Expedition

Tussen de Mount Everest ( 8850 meter ), Makalu ( 8485 meter ) en Chamlang ( 7321 meter )bevindt zich de Baruntse een schitterende zevenduizender gelegen in het Solo Kumbu gebied in Nepal. Dit is het eerste doel van onze expeditie.

 

 

baruntse top

Summit Baruntse

 

De trek naar de Baruntse zoals wij deze hebben gepland is al een belevenis en een schitterende bergtour op zich. De trek naar de Baruntse is niet alleen maar een mooie belevenis maar deze heeft voor ons als hoofddoel ons te acclimatiseren en dus op een veilige manier ons aan de hoogte aan te passen.

 

Een groot gevaar bij bergbeklimmen op deze hoogte is de hoogteziekte. De ziekte heeft een sluimerend verloop en kan zich opeens en meestal op een ongelegen ogenblik openbaren. Het slachtoffer moet dan zo snel mogelijk naar beneden worden getransporteerd omdat hij of zij anders kan sterven. Of dit in de omstandigheden en situatie waar het slachtoffer zich dan bevindt nog mogelijk is , is de hamvraag.

Stijg je bijvoorbeeld  eerst naar 4300 meter en daal je naar een bergkom of dal van 3700 meter dan is er geen weg terug om af te dalen als het slachtoffer daar hoogteziek wordt. Het slachtoffer moet dan eerst weer naar boven getransporteerd worden en kan dan pas daarna naar beneden. Voor het slachtoffer kan dit dan te laat zijn.

Daarom is de hoogtetaktiek bij het plannen van de route zo van belang. Daarom hebben wij voor deze route gekozen.

Vanuit Kathmandu vliegen we eerst naar Lukla.

lukla1

Lukla ligt op een hoogte van 2240 meter.

Vandaar gaan we over de Renjo-La pass ( 5.340 meter) richting Gokyo ( 4.790 meter). Vanuit Gokyo gaan we de Gokyo Peak beklimmen op een hoogte van 5.483 meter.

 

gokyo_ri1b

Daar hebben we een schitterend uitzicht op de komende bergen.

 

Gokyo-Ri-Trek

De reis gaat verder over de Cho La pas ( Chugyuma La) ( 5.330 meter) richting Lobuche East Base Camp op 5.200 meter hoogte.

p-lobuche

Lobuche East 6.119 meter

lobuche_peak

Dan volgt het zwaarste deel of in ieder geval een deel van de zwaarste dagen van de expeditie. We beklimmen de Lobuche East Peak met een hoogte van 6.119 meter en dalen af naar  Chukung. Misschien nemen we daartussen nog een rustdag.

Ampha Laptsa

De volgende dag gaat het dan verder over een van de moeilijkste passen van Nepal de Amphulapcha La pas met een hoogte van 5.845 meter en zeer stijle gletscherpassages.

Amphu Laptsa Pass

Als we deze pas overwonnen hebben gaan we via Seto Pokhari naar het Baruntse base Camp op een hoogte van 5.250 meter.

Setho Pokhari

We zijn dan circa 17 dagen onderweg geweest en zullen eerst rust nemen in ons base camp.

Baruntse Base Camp

We hebben dan 15 dagen tijd om de Baruntse te beklimmen.

Baruntse Gipfel

 

De beklimming van dergelijke bergen gaat in etappen. Er worden zogenaamde high camps door ons opgebouwd waarna we weer afdalen naar het base camp. Voordat de top kan worden bestegen moeten er twee high camps worden opgebouwd. Eén high camp op 6.143 op de zogenaamde West Col en één hoger op 6.650 meter aan de voet van de zuidgraat.
baruntse-expedition90Via de zuid-west graat kan de top op 7.168 meter hoogte worden bereikt. Als de High Camps zijn opgebouwd wordt de definitieve poging om de top te bereiken gepland en wanneer de omstandigheden het toelaten start de definitieve beklimming.