Expeditions 2014 /2015

Introductie Dutch Austrian German Baruntse Shisha Pangma Expedition

Chulu West Summit

Summit Chulu West

Na de laatste geslaagde expeditie van oktober/november 2013 op de Chulu-West 6419 meter , zie de bijdrage uit Hoogtelijn van de NKBV “Stephan Wijnkamp eerste Nederlander op de Chulu-West “ , is besloten om een tweetal nieuwe expedities te organiseren. De deelnemers hebben de Oostenrijkse, Duitse en Nederlandse nationaliteit vandaar de naam:

baruntse-expedition66

Summit Baruntse

 

Dutch Austrian German Baruntse en Shisha Pangma Expedition.

De expeditie is een niet commercieel georganiseerde expeditie. De organisatie doen wij dus zelf en daar komt veel bij kijken.

P1010596

 

De expeditieleden zijn:

-Cornelia Becker ( Duitse nationaliteit) , arts in het ziekenhuis in Zams , Notarzt op de reddingshelicopter en gespecialiseerd als doctor in High Altitude Medicine, expeditiearts , alpinist.

image

 

P1010607

 

Fabian Wilhelm , hoofd opleiding van de Bergrettung Längenfeld Ötztal Tirol ( Oostenrijkse nationaliteit) , alpinist

page18-1019-full

 

P1010599

Stephan Wijnkamp, advocaat gespecialiseerd in bergsportrecht, Bergreter bij de  Bergrettung in Tirol, Landesskileraar, lid Kuratorium für Alpine Sicherheit en alpinist.

image

 

P1010605

 

-Pemba Nuru Sherpa, Pemba is Sherpa en een erg ervaren bergbeklimmer. Hij beklom de Mount Everest al 5 keer . daarnaast beklom hij de Lohtse, Makalu en nog een anatal hoge toppen. Hij was ook bij de beklimming van de Chulu West.

Pemba

Het doel van de expeditie is een tweetal hoge toppen in Nepal en Tibet te beklimmen, de Baruntse met een top van 7.168 meter en de Shisha Pangma met een top van 8029 meter. Deels zal de beklimming en afdaling met ski’s plaatsvinden.

Gekozen is voor een zelf georganiseerde expeditie vanwege de flexibiliteit en daarmee in onze ogen ook het veiligheidsaspect. De expeditie probeert ook aandacht te krijgen voor de Nederlandse Stichting http://www.festivaldoeiets.nl/expeditie/  , Stichting “Doe Iets” is opgericht met als doel om projecten in de Filippijnen te ondersteunen. Een activiteit van de stichting is o.a. de organisatie van dit muziekfestival.

De opbrengst die dit festival met zich meebrengt wordt volledig aan de Filippijnen geschonken.

 

De Baruntse Expeditie

Tussen de Mount Everest ( 8850 meter ), Makalu ( 8485 meter ) en Chamlang ( 7321 meter )bevindt zich de Baruntse een schitterende zevenduizender gelegen in het Solo Kumbu gebied in Nepal. Dit is het eerste doel van onze expeditie.

 

 

baruntse top

Summit Baruntse

 

De trek naar de Baruntse zoals wij deze hebben gepland is al een belevenis en een schitterende bergtour op zich. De trek naar de Baruntse is niet alleen maar een mooie belevenis deze heeft voor ons als hoofddoel ons te acclimatiseren en aan de hoogte aan te passen.

Het grootste gevaar bij bergbeklimmen op dergelijke hoogte is de hoogteziekte. De ziekte heeft een sluimerend verloop en kan zich opeens meestal op een ongelegen ogenblik openbaren. Het slachtoffer moet dan zo snel mogelijk naar beneden worden getransporteerd omdat deze anders kan sterven. De vraag daarbij is of dit in de omstandigheden en situatie waar het slachtoffer zich bevindt nog mogelijk is. Een goede acclimatisering en geneeskundige controle tijdens de trip is de sleutel om niet hoogteziek te worden. Alleen dan kunnen de symptonen snel ontdekt worden en de juiste maatregelen genomen worden. Op het item hoogteziekte zal ik in de toekomst nog dieper ingaan.

Vanuit Kathmandu vliegen we naar Lukla.

lukla1

We zullen in Lukla op 2240 meter hoogte de trek starten.Vandaar gaan we over de Renjo-La pass ( 5.340 meter) richting Gokyo ( 4.790 meter). Vanuit Gokyo gaan we de Gokyo Peak beklimmen op een hoogte van 5.483 meter. De reis gaat verder over de Cho La pas ( Chugyuma La) ( 5.330 meter) richting Lobuche Peak Base Camp op 5.200  meter hoogte. Dan volgt het zwaarste deel of in ieder geval een deel van de zwaarste dagen van de expeditie. We beklimmen de Lobuche  Peak met een hoogte van 6.119 meter en dalen af naar Chukung .

Ampha Laptsa

De volgende dag gaat het dan verder over een van de moeilijkste passen van Nepal de Amphulapcha La pas met een hoogte van 5.845 meter en zeer stijle gletscherpassages. Als we deze pas overwonnen hebben gaan we via Seto Pokhari naar het Baruntse base Camp op een hoogte van 5.250 meter.

Setho Pokhari

We zijn dan circa 17 dagen onderweg geweest en zullen eerst rust nemen in ons base camp.

 

 

baruntse-expedition90

We hebben dan 15 dagen tijd om de Baruntse te beklimmen. De beklimming van dergelijke bergen gaat in etappen.

Baruntse Gipfel

Er worden zogenaamde high camps door ons opgebouwd waarna we weer afdalen naar het base camp. Voordat de top kan worden bestegen moeten er twee high camps worden opgebouwd. Eén high camp op 6.143 op de zogenaamde West Col en één hoger op 6.650 meter aan de voet van de zuidgraat. Via de zuid-west graat kan de top op 7.168 meter hoogte worden bereikt. Als de High Camps zijn opgebouwd wordt de definitieve poging om de top te bereiken gepland en wanneer de omstandigheden het toelaten start de definitieve beklimming.

 

photos-7540-img-b

In het voorjaar 2015 staat de Shisha Pangma Expeditie ook al gepland. De Shisha Pangma is de enige achtduizender die zich geheel in Tibet bevindt. Deze expeditie zullen we deels met de ski’s uitvoeren. We beklimmen tot aan het tweede high camp de berg met ski’s en zullen met ski’s afdalen.

 

 

Hinterlasse eine Antwort